Magyar l Deutsch l English
Facebook
 
 

Termőföldtől az asztalig - az Angus titka

Legutóbb Raskó Róbert a Hubertus Hof szállodaigazgatója úgy fogalmazott: „Van élet a steaken túl.” Hogy valóban így van-e, és hogy mi a Hubertus Hof Angus ételeinek titka, azt a főszakácstól, Cser Zoltántól kérdeztük.


Jövő héten nyit a Hubertus Hof étterem vadételekkel és Angus marhahús specialitásokkal. Mesélj nekünk az Angusról, mit kell tudni erről a húsról?

Ez egy húsmarha, amit a Hubertus Agráripari Bt. már a kilencvenes évek óta tenyészt egyre nagyobb sikerrel, mostanra elértük a 3500 darabos állományt. Ebből kifolyólag itt a Hubertus éttermében a saját marhahúsunkból készült  ételeket kínálhatjuk a vendégnek, ami egyedülálló a piacon. Azt szoktuk mondani, hogy a legelőtől az asztalig, az születéstől a húsfeldolgozásig, mindent magunk végzünk, így garantálva a maximális minőségét.

Mennyiben más az Angus ízvilága, mint az egyéb húsmarhákból készített ételeké?
Az Angus húsának ízvilágát a márványossága adja. Át van szőve faggyúval, ami beépül a húsba, ez pedig nem minden marhafajtánál jelentkezik. Az ízvilágot, a márványosságot nagyban befolyásolja, hogy mit eszik az állat, és hogy mikor vágják le. A takarmányozást, az állatok nevelését és kellő időben történő vágását, kitűnő szakemberek biztosítják nekünk a háttérben, hisz mint mondtam, a Hubertusban a termőföldtől az asztalig követjük nyomon a marhát.

Termőföldtől az asztalig. Akkor térjünk is rá az asztalra: milyen különlegességeket kóstolhat, aki betér hozzátok?
Például a steaket mindenki hátszínből, bélszínből vagy rostélyosból ismeri, de náluk a prémium húsrészek 21 napos érlelésének köszönhetően kitárultak a kapuk, és hozzá tudunk nyúlni a többi húsrészhez is, mint a stefánia, vagy az onglet. Előbbi a lapocka egy bizonyos része, az onglet pedig egy úgynevezett nevető izom, ami még kisebb mennyiségben van jelen egy marhában, mint például a bélszín és tudomásom szerint közel s távol, csak mi készítünk steaket belőle. Megemlíteném még a koronahúst, ami rekeszizomnak felel meg, illetve a puhahátszínt, a flanck-et. Ez utóbbit mi most levesbe fogjuk főzni, ez lesz a marhahús levesbetét.

Van különbség ezen húsok és másfélék elkészítése közt? 
Az Angus-steakek elkészítése nem különbözik más steakekétől, de egyéb ételfajtáknál sokat számít a technológia. Például a nyak szuvidolva jól megpuhul, és kellemes főétel lehet belőle, a szegyből pedig – amit eddig nem is nagyon használtunk fel – most kiváló sült készülhet a barbecue szekrényünkben. Ilyenkor akár 16-18 órát is hőkezeljük faszénen, alacsony hőmérsékleten, hogy elérje azt a puha textúrát, amit várunk tőle.

21 napig érlelitek a húst. Miért pont 21?
Ez az optimális idő, amikor 0-4 fok között olyan biokémiai folyamatok és enzimképződés indul meg a húsban, amitől puha, porhanyós lesz, és ami egyedülálló ízeket eredményez.  Sajnos ennek a 21 napos érlelésnek még nincs kellő kultusza itthon, ezért mi szeretnénk is sarkallni a többi marhatenyésztőt, hogy ne öreg marhát vágjon, és hogy sokáig érlelje a húst mielőtt piacra kerül, mert akkor lehet olyan minőséget előállítani, amelyet elvár a vendég. 

Milyen a fogadtatása az Angusnak és a belőle készült különlegességeknek?
A vendégek nagyon szeretik kipróbálni ezeket az új ételeket és nagyon jó a visszajelzés is.

Mit ajánlanál az idei étlapról, milyen újdonsággal készültök?
Kedvcsinálónak egy onglet steaket ajánlanék, lassan sütve, vadas mártással házi széles metélttel. Ez eddig nem volt az étlapunkon és remélem, elnyeri majd a vendégeink tetszését.

javascript:void(0)

<< vissza

   


TERRA-PANNONIA
Angus marhahaús, hidegen sajtolt repceolaj és házi készítésű gyümölcslekvárok
Prémium minőségű termékek

 

   bővebben >>


Szállodánk a nemzetközileg elismert HOTELSTARS UNION követelményei szerint 3 csillagos minősítést kapott.

   


   


   

               Feliratkozás hírlevélre

Név*:
E-mail:
Mit kap cserébe?
      - A legjobb ajánlatokat első kézből
      - Akciók, hírek, meghívók
 
Impresszum   l    Adatvédelem   l    Sajtószoba   l    Útvonaltervező   l    Híreink   l       l    Mobile
 
Aktualis promóció
Kapcsolat
Programajánló
 
Nagyberek túra
Gyermekeknek
Ajándékutalvány
 
Hubertus Agráripari Bt.
Vadászati lehetőség
Receptek

 
Partnereink
Jogi nyilatkozat
Ajánlatkérés
H-8646 Balatonfenyves, Nimród u. 1.
Tel.: (+36 85) 560 930 . Fax: (+36 85) 560 271
hubertus-hof@hubertus.hu
balatonfenyves hotel étterem szállás szálloda konferencia wellness