Magyar l Deutsch l English
Facebook
 
 

Interjú Kanyar Roland állattenyésztési ágazatvezetővel

Azt már tudjuk milyen ételek és hogyan készülnek angusból, de most lássuk a hátországot. Milyen szakembergárda és háttérmunka áll a Hubertus Agráripari Bt angus marháinak húsminősége mögött. A sáripusztai telepen, Kanyar Roland állattenyésztési ágazatvezetővel beszélgettünk.

Mióta zajlik az angus tenyésztés?

A Hubertus Bt, a Balaton Nagybereki Állami Gazdaság jogutódja, ahol már a hetvenes évek óta tradicionálisan húsmarhát tenyésztettek. Kezdetben hereford fajtával dolgoztunk, majd 1997-ben az aberdeen  angus fajtával kezdtük el a fajta átalakító keresztezést. Mára ott tartunk, hogy a kb. 1400 db-os tehénállományunkban 1000 feletti tisztavérű  angus tehenünk van, amelyből körülbelül 350-es a törzsállományunk. Ezek között bikanevelő teheneink is vannak, akik tenyészbika előállításra is alkalmasak.

Mi történik az utódokkal, egy kisborjúval miután megszületik?

A Hubertusnál mesterséges termékenyítést és vadpároztatást is alkalmazunk, majd két ciklusban, februártól és májustól kezdődnek az ellések. A borjú október végéig az anyjával marad, ez idő alatt kizárólag az anyja tejével és fűvel táplálkozik. Októberben bekerülnek ide a telepre, ahol élősúly és ivar szerint csoportosítjuk őket és megkezdődik a hízlalás. 18-22 hónapos korukra érik el az 500-600 kilós vágósúlyt, ekkor a saját húsfeldolgozónkba kerülnek.Hány állattal dolgoznak a hizlaló telepen?

Ez egy 1200 férőhelyes hizlaló telep, de jelenleg kb. 1500 állatunk van itt. Így most fejlesztenünk kell, egy teljesen új, 500 férőhelyes hizlaló építését kezdtük meg.

Hogy zajlik a hizlalás?

A telepen naponta 30 tonna takarmány fogy. Elsősorban saját magunk által termesztett takarmányt és vásárolt kiegészítőket kapnak.  A jó húsminőséghez nagyon fontos szempont, hogy mikor mit eszik az állat, mert kezdetben csontot és izmot épít. Ilyenkor magas a fehérje igénye. A hizlalás végén pedig nagy energiaigényük van, mert ekkor építik be a faggyút.

Faggyút?

Igen, az angus marhák húsminősége azért olyan jó, mert genetikailag márványozott húst építenek. Vagyis ha megnézünk egy rostélyost vagy egy hátszínt, akkor jól látszik, hogy szépen egyenletesen márványozott, mert a faggyú beépült az izomrostok közé. Ez azért fontos, hogy ne kelljen olajjal locsolni, hanem a saját zsírjában jó minőségű steaket lehessen sütni ebből a húsból. 

Saját állat, saját takarmány, saját húsfeldolgozó. Teljes a lefedettség.

Igen. Szeretnénk minél hatékonyabban és minél magasabb minőségben kiszolgálni a termőföldtől az asztalig a termékpályát, ami ritka ma Magyarországon ebben az ágazatban. A legeltetésre és a tömegtakarmány termelésre tökéletesek a környezeti adottságok a Nagyberek területén. A Hubertusnál amennyit csak lehet, legelőn tartjuk az állatokat, majd itt bent a telepen is igyekszünk minél jobb tömeggyarapodást elérni, prémium húsminőséget biztosítva az asztalra.

<< vissza

   


TERRA-PANNONIA
Angus marhahaús, hidegen sajtolt repceolaj és házi készítésű gyümölcslekvárok
Prémium minőségű termékek

 

   bővebben >>


Szállodánk a nemzetközileg elismert HOTELSTARS UNION követelményei szerint 3 csillagos minősítést kapott.

   


   


   

               Feliratkozás hírlevélre

Név*:
E-mail:
Mit kap cserébe?
      - A legjobb ajánlatokat első kézből
      - Akciók, hírek, meghívók
 
Impresszum   l    Adatvédelem   l    Sajtószoba   l    Útvonaltervező   l    Híreink   l       l    Mobile
 
Aktualis promóció
Kapcsolat
Programajánló
 
Nagyberek túra
Gyermekeknek
Ajándékutalvány
 
Hubertus Agráripari Bt.
Vadászati lehetőség
Receptek

 
Partnereink
Jogi nyilatkozat
Ajánlatkérés
H-8646 Balatonfenyves, Nimród u. 1.
Tel.: (+36 85) 560 930 . Fax: (+36 85) 560 271
hubertus-hof@hubertus.hu
balatonfenyves hotel étterem szállás szálloda konferencia wellness