Magyar l Deutsch l English
Facebook
 
 

Húsvéti ünnepi menüsor

Vadnyúlpástétom

Hozzávalók:
50 dkg csont nélküli nyúlhús
2 db tojássárgája
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál konyak
1 csomag bacon (kb. 10 csík)
50 g fenyőmag
50 g aszalt szilva
50 g aszalt vörösáfonya
só, fehérbors, kakukkfű

Elkészítés:
A fél kiló nyúlhúst két részre osztjuk. Az egyik felét szeletekre vágjuk, mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, és serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
A szeleteket hagyjuk kihűlni. A nyúlhús másik felét alaposan ledaráljuk, jó ha 2-szer is.
A darált húshoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejszínt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha tehetjük, friss kakukkfüvet is vágjunk hozzá, de a szárított kakukkfű is kiváló.
A húsmasszát simára keverjük és hozzáadjuk az 1 evőkanál konyakot. Ezután a már megsütött hússzeleteket apróra kockázzuk. Az aszalt szilvát és áfonyát is felkockázzuk, majd a húsmasszához keverjük finoman.
Egy hagyományos őzgerincformát alufóliával kibélelünk. Bőven hagyjunk mindkét oldalán alufóliát, mert később az egész formát alaposan körbe kell tekerni.
A kibélelt őzgerincformába keresztbe belehelyezzük a bacon csíkokat, úgy hogy éppen összeérjenek. A bacon az őzgerincforma mindkét oldalán egyenletesen lógjon ki.
Ebbe a bélésbe pedig beletöltjük a húsmasszánkat. A lelógó bacon végeket szépen felhajtjuk, és becsomagoljuk a masszát. Ha felhajtottuk a bacont, utána az alufóliával is jó alaposan körbetekerjük az őzgerincformát.
Közben vizet forralunk, egy olyan edényben, amelyben az őzgerincformát el tudjuk fektetni. A csomagot kb. 45 percig gyöngyöző vízben főzzük.
Ezután leszűrjük, és egy vágódeszkára fektetjük az egész formát fejjel lefelé. Ezt célszerű a mosogató felett, mivel a formát rá kell nyomni a vágódeszkára, hogy a felesleges vizet kicsavarjuk. Hagyjuk a formában kihűlni, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kiborítjuk a formából, lefejtjük róla az alufóliát, és vékony szeletekre szeljük.
Kitűnően fogyasztható előételként, de bármelyik felvágott mellett megállja a helyét az asztalon.
Igen ízletes friss salátával és salátaöntettel is.
Természetesen a pástétom házi nyúlból készítve is remek.

 

Az igazán finom szarvassült titka

Hozzávalók:
1 kg szarvascomb egészben
10 dgk szalonna
Friss fűszerek: zsálya, rozmaring, kakukkfű
Zöldségek: 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, fél zeller, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma
1 db hámozott narancs
1 liter jó minőségű vörösbor
2 evőkanál kristálycukor
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:
A szépen lehártyázott és előkészített szarvascombot szalonnával megtűzdeljük. Előző este száraz fűszeres pácba helyezzük. Ehhez a zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és nagyobb darabokra szeleteljük. A szeletelt zöldségeket, a fűszereket, és az 1 db karikára szelt narancsot egy jól zárható edénybe tesszük a hús mellé. Csak borssal ízesítjük (A húst azért nem sózzuk, mert a só vízelvonó hatása miatt az értékes húsnedveket kivonnánk).
Másnap az egész szarvascombot forró serpenyőben kevés olajon hirtelen megpirítjuk (kb. 20 perc). A pirítás célja, hogy a hús külső részén egyfajta kérget képezzünk, amely a sütés ideje alatt megtartja a húsban az értékes nedveket.
A pirítás utolsó fázisában (kb. utolsó 5 perc) a hús mellé adjuk az érleléshez használt zöldség és fűszerkeveréket, majd ezzel pirítjuk tovább.
Amikor a hús minden oldala szépen megpirult egy hőálló, mély edénybe tesszük. A zöldség- és fűszerkeveréket nagy lángon tovább pirítjuk és cukrot adunk hozzá, amelyet karamellizálunk. Ha a cukor aranysárgára pirult, vörösborral öntjük fel, és összeforraljuk.
Az így kapott nedűt a húsra öntjük, ekkor ízlés szerint sózzuk. A hőálló edényt alufóliával lefedjük és sütőben kb. 180 fokon 2,5 órán át sütjük.
A sütés végére húsunk szépen megpuhul, ekkor kivesszük és rövid ideig hűlni hagyjuk, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.
Amíg a húsunk hűl, szűrő segítségével leszűrjük a visszamaradt levet, amit divatosan jus-nek (zsű) is neveznek. A leszűrt jus-t szükség szerint még sóval és borssal ízesítjük.
Ha a húsunk kihült, akkor éles, vékony pengéjű késsel kb. 1- 1,5 cm vastag szeletekre szeleteljük és egy jénai tálba rakjuk úgy, hogy szeletek félig fedjék egymás, és felöntjük a kész jus-vel.
Tálalásig tegyük vissza a sütőbe. Így a sültünk nem szárad ki, finom forró lesz, és ebben a formában tálalhatjuk is.

Köretként tetszés szerint választhatjuk akár a krokett, röszti, pirított burgonya vagy jázmin rizs variációit.

Ne feledjük el az áfonyalekvárt sem, ami kiváló ízfokozó a szarvassülthöz.

 

Epres gúla

Hozzávalók:
32 db babapiskóta
60 dkg eper
3 dl tejföl
porcukor
vaníliás cukor
citromlé
tejszínhab
 

Elkészítés:
Az epret megmossuk, leszárítjuk és pár szép szemet a díszítéshez félreteszünk. A tejfölt a porcukorral, vaníliás cukorral és citromlével ízesítjük és addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A cukrot ízlés szerint adagoljuk, attól függően ki mennyire szereti édesen.
Egy tányérra 4 db babapiskótát lefektetünk és meglocsoljuk az ízesített tejföllel. Félbe vagy negyedbe vágott epreket helyezünk rá. Majd újra 4 db babapiskótát fektetünk a tetejére.
Azt is meglocsoljuk tejföllel és epret rakunk rá. A kész édességet legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal és egy egész szem eperrel díszítjük.
Tálalhatjuk még fagyis kehelyben vagy üvegpohárban is.

 RECEPTEK LETÖLTÉSE

<< vissza
1 Komment
 
Hozzászólok
Becenév:
E-mail cím:
Komment:
Ellenőrző kód: 4605
Ellenőrző kód:
 
 
   

  Hubertus Hof 2012.04.02 21:40:56 1  
  Várjuk a további ötleteket, javaslatokat! A jövőben is tervezünk hasonló receptsorozatot.  

   


TERRA-PANNONIA
Angus marhahaús, hidegen sajtolt repceolaj és házi készítésű gyümölcslekvárok
Prémium minőségű termékek

 

   bővebben >>


Szállodánk a nemzetközileg elismert HOTELSTARS UNION követelményei szerint 3 csillagos minősítést kapott.

   


   


   

               Feliratkozás hírlevélre

Név*:
E-mail:
Mit kap cserébe?
      - A legjobb ajánlatokat első kézből
      - Akciók, hírek, meghívók
 
Impresszum   l    Adatvédelem   l    Sajtószoba   l    Útvonaltervező   l    Híreink   l       l    Mobile
 
Aktualis promóció
Kapcsolat
Programajánló
 
Nagyberek túra
Gyermekeknek
Ajándékutalvány
 
Hubertus Agráripari Bt.
Vadászati lehetőség
Receptek

 
Partnereink
Jogi nyilatkozat
Ajánlatkérés
H-8646 Balatonfenyves, Nimród u. 1.
Tel.: (+36 85) 560 930 . Fax: (+36 85) 560 271
hubertus-hof@hubertus.hu
balatonfenyves hotel étterem szállás szálloda konferencia wellness